13 Jul 2016

Meyer Bergman wins consent for Thames riverside redevelopment in Southwark, London

Meyer Bergman has been granted planning permission for a 197,786
sq. ft (18,375 sq m) mixed-use redevelopment of the former wine-tasting venue
Vinopolis in Bankside, London Borough of Southwark, SE1. The development site
spans the railway arches bounded by Thames House, Stoney Street, Clink Street
and Park Street, and the land between the railway viaduct and Wine Wharf. The
consented scheme includes offices, retail and restaurant units, along with a cinema
and gallery space. Southwark Borough Council’s Planning Committee granted
planning permission last night, 12th July 2016.

The redevelopment will see 111,610 sq. ft (10,369 sq m) of retail space and 11,334
sq. ft (1,053 sq m) of leisure provision in the railway arches and the former Vinopolis
building, as well as a new office building of 62,010 sq. ft (5,761 sq m) at Thames
House. In addition, a network of new pedestrian routes including covered walkways,
will run along the railway viaducts at the north-south route, linking the commercial
and retail buildings. High quality public realm and on-site servicing will minimise the
impact on the road network. The scheme will include 12,830 sq. ft (1,192 sq m) of
on-site storage and plant work and community cycle parking.

The redevelopment of Vinopolis and Thames House enhances the exciting
regeneration of London Bridge and Bankside with its landmark destinations such as
Tate Modern, Borough Market and the Shard. The scheme intends to provide an
attractive mix of retail & leisure that aims to complement neighbouring foodie
destination Borough Market. Extensive work and consultation has been undertaken
with Southwark Council, residents and key local stakeholders, including Network
Rail.

Trevor Morriss, Principal at SPPARC Architecture commented:

“We are thrilled that Southwark Council has granted planning consent for what will be
a superb addition to Bankside. The reinvention of the site to provide retail, leisure
and office uses around a new network of pedestrian lanes will add a vibrant new
dimension to this unique part of London. We’ve worked extensively with local
stakeholders as well as Southwark Council to ensure that the proposals attracted
strong support, and we are delighted that has been reflected in the unanimous
planning decision. We look forward to the next steps for the redevelopment and to
see this exciting project come to life.”

Previous article Next article